Scumpirile pe piata cartofilor din aprilie-mai 2019 – analizam constatarile Consiliului Concurentei
Tineti minte de majorarile exagerate a preturilor pentru cartofi in Moldova in lunile aprilie-mai 2019? Recent Consiliul Concurentei a emis Decizia sa pe marginea investigarii actiunilor importatorilor in acea perioada.
Am hotarit sa analizam Decizia aceasta mai atent. Concluzia de baza a Consiliului a fost ca majorarea preturilor a fost cauzata de Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor (ANSA) prin abordarea selectiva in verificarea importurilor efectuate din Belarus.
Constatarile de baza:
Despre principalele constatari s-a vorbit mult in presa. Controlul fitosanitar a fost instituit de catre ANSA doar pentru loturile importate din Republica Belarus (nu si din alte tari, dar chiar si pentru aceste importuri diferite companii importatoare au fost puse in conditii diferite (unele loturi treceau devamarea fara mari impedimente, altele au fost supuse unui control mai detaliat care in mai multe cazuri s-a soldat cu intoarcerea loturilor in Belarus doar in baza unor suspiciuni).
Intrebarile ramase:
Dar unele momente din aceasta decizie despre care nu prea s-a vorbit in presa, ne-au parut interesante si am decis sa le analizam aici mai detaliat:
1) In luna martie volumul total al importurilor cartofilor in Republica Moldova a constituit 8024,11 tone. In perioada aprilie-mai volumul a scazut brusc si substantial (in aprilie – 4777,8 tone si in mai – 3715,19 tone, deci in aceste 2 luni volumul total s-a redus la jumatate).
In decizie a fost indicata corelarea intre scaderea importurilor si majorarea preturilor. Deci, in aprilie-mai stocurile disponibile la principalii importatori s-au diminuat de 1,9 ori. Intre timp, pretul mediu a tranzactiilor de comercializare a cartofilor catre intreprinderi si institutii a inregistrat o crestere de cca 24 %. Pretul mediu de piata in cadrul tranzactiilor de comercializare realizate de aceste companii catre persoane fizice (inclusiv si detinatorii patentelor de intreprinzator) a crescut cu cca 34 %.
Insa, Consiliul a stabilit ca la comercializarea cartofilor cu amanuntul a fost evidentiata majorarea pretului de la 11,15 lei/kg la 19,87 lei/kg (deci, scumpirea de 78% !!!).
Apare intrebarea – de ce pretul cu amanuntul a crescut cu 78 % daca cresterea medie a preturilor la importatori a fost doar de 24 % si 34 % (in dependenta de tipul cumparatorilor)?
Mai mult ca atat, in decizie nu este spus nimic despre preturile producatorilor autohtoni. A fost efectuata analiza doar la importatori. Insa, nu chiar toti cartofii care se vand in Moldova sunt importati. ANSA spune ca in ultimii trei ani suprafeţele însămânţate cu cartof s-au micsorat cu aproximativ 2000 ha. Ca urmare, a avut loc scăderea producţiei de cartof de la 214 mii tone la 175 mii tone. Insa, micsorarea aceasta nu s-a intamplat doar in ultimul an. Conform datelor statistice, relatate de Consiliul Concurentei, preturile medii in ianuarie-martie in 2019 au fost fix aceleasi ca si in perioada respectiva in 2017. Respectiv, putin probabil ca volumul cartofilor produsi sa difere esential cu cel din 2017. Chiar si ANSA a spus ca scumpirea din aprilie-mai 2019 a avut loc din cauza problemelor cu import.
Atunci devine si mai actuala intrebarea despre dinferenta intre majorarea preturilor la importatori si majorarea preturilor pe piata cu amanuntul!!! Insa, aceasta intrebare nu este deloc reflectata in analiza Consiliului Concurentei.
2) Vanzarile unui din importatori au constituit 42 % din totalul tranzactiilor examinate de catre Consiliul Concurentei. Cel mai interesant este ca preturile la acest importator au fost cu mult mai mici decat media pe piata. Mai mult ca atat, Consiliul a mentionat ca la o companie (si din context se poate presupune ca e vorba de aceeasi companie – in deciziile plasate pe site-ul institutiei toate denumirile companiilor sunt sterse) preturile aproape nu s-au schimbat, cresterea constituind doar 1,06 %.
Si iarasi apare intrebarea de ce la o companie toate perturbarile legate de importul cartofilor nu a influentat esential preturile ei. Intrebarea aceasta poate va fi analizata de organele de ocrotire a normelor de drept, care au fost sesizate de catre Consiliu.
3) Inca o intrebare apare in legatura cu definirea pietei relevante de catre Consiliu.
Examinand majorarea preturilor, Consiliul a subliniat ca cea mai mare crestere a avut loc la cartofi spalati si ambalati. Si aceste preturi tot s-au luat in calcul la analiza situatiei pe piata si a preturilor respective.
Insa, ar fi rezonabila intrebarea oare cartofii spalati si ambalati fac parte din aceeasi piata cu cartofii vanduti in vrac!? Diferenta de pret intre ei a fost intotdeauna destul de mare. Si respectiv, nu putem spune ca aceste doua categorii apartin aceleeasi piete. Specialistii in dreptul concurentei stiu ca pentru aceasta se utilizeaza asa numitul criteriu de interschimbabilitate. Pe scurt, el prevede ca daca pretul pentru marfa A creste si ca urmare consumatorul trece la marfa B ca substituire pentru marfa A, atunci ambele marfuri (A si B) fac parte din aceeasi piata. Revenind la cartofi, pretul intre diferite tipuri de cartofi precum si alte caracteristici pot diferi destul de semnificativ ca consumatorii sa nu treca de la un tip la altul chiar si daca pretul pentru unul creste.
De ce acest factor ar putea fi important? Cum am mentionat mai sus, Consiliul a constatat cele mai mari cresteri anume la cartofi spalati si ambalati. Respectiv, daca ii analizam separat de la restul cartofilor, cat de mult s-ar schimba toata analiza efectuata de catre Consiliu? Intrebarea ramane deschisa.
4) Decizia Consiliului contine un punct interesant la care nimeni in presa nu a atras atentie.
In p. 22 din Decizie este mentionat ca “existenta intermediarilor intre etapele de import și comercializare a produselor catre client/consumatorul final creeaza circumstante prielnice de majorare semnificativa a pretului de piata, inclusiv prin lipsa unei evidente fiscale stricte, precum in cazul altor tipuri de intreprinderi”. Prevederile legale specifice ce tin de reglementarea activitatii titularelor patentei de intreprinzator, pot duce “la extinderea fenomenului de comert necontrolat care include si imposibilitatea documentarii majorarilor de preturi”.
Doar atat! Nimic mai mult despre aceasta problema Consiliul Concurentei nu a mai spus in decizia sa. Acum comparati aceste constatari cu datele din p. 1 de mai sus privind nivelul de crestere a preturilor pe piata cu amanuntul.
Insa, acestei probleme Consiliul a dedicat doar doua paragrafe mici din tot documentul de 21 pagini. S-a constatat ca detinatorii patentelor nu prea duc contabilitate si respectiv, si din cauza aceasta nu putem documenta nimic. Oare aici ar putea fi una din cauzele principale de crestere exagerata a preturilor?..